FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(241.) KOLLÉGIUMI TÚRAKÖR TÓTH JÓZSI BÁCSINÁL


Időpont: 2011. február 23. szerda


A délután során sok élményben volt részünk, minden részt vevő nagyon jól érezte magát. De most mágsem az események sorba vételét tartom ideillőnek, hanem Józsi bácsi által Lajosmizséről elmondottakból teszek közzé egy rövidebb részletet:
 

"Esztet én má az apámtú meg másik öreg emberektül hallottam, ennek a Lajosmizsének a településit. Hogy itt az Alföldön a falukat a tatárok elpusztították mindet. De ahogy én hallottam – nem könyvbű! - , erre itten Törtelyt, meg asztán Kocsért, oszt jöttek erre tovább.
Itten a Geréby-majoron errű vót égy falu. Két tó között égy parton. Ez volt Lajos falu. Esztet is a tatárok tisztára lépusztították, akik vótak fiatalok, azok ahogy tudtak, eemenekűtek, az öregek, asszonyok bemenekűtek a templomba, azokra rágyújtották a templomot. Mind ott pusztútak. A falut végig kirabóták, oszt fölégették. Oszt elmentek tovább.
Utánna elpusztították a Pusztatemplomná Mizse falut – ez vót Lajos falu, az meg Mizse falu -, majd oszt a kettő össze lett kapcsóva, oszt így lett Lajosmizse. Asztán elpusztították – Ladánybenén is vót égy falu -, az meg Bene falu vót.
És Benét jászladányiak kapták meg - Mária Terézia adta ezeket a pusztákat nekik, a jászoknak, mer a jászok kiváló harcos katonák voltak -, és ezé lett Ladány meg Bene: Ladánybene. Itten ezt a két falut, ezt meg Jászberény kapta meg. És ezt a két falut összecsatolták, a pusztákat, és így lett Lajos meg Mizse: Lajosmizse.
Na mostan – esztet én mind csak az apáméktul hallottam, az öregektül, meg még amazoktól, amazoktól -, mikor ezt Mária Terézia neki ajándékozta a jászoknak, ezt az üres területet. Azelőtt a kőrösiek meg a kecskemétiek használták ilyen csordajárásnak. Ilyen elcsapott terület volt, azon legeltettek..."


A délutánt együtt töltötte:
Tóth Józsi bácsi és Családja, valamint Aranyos Bianka, Balog Csaba, Baranyi József, Bujdosó László, Bujdosó Bettina, Gazdag Barbara, Góbi Jennyfer, Kanyik Barbara, Kató Alexandra, Krasnyánszki Ernő, Pozsgai Alexandra, Szemán Rózsa, Török Mária és Zsikla Zseráld.

 

Józsi bácsi és Ernő Tátott szájjal... Józsi bácsi és Családja A mesélő Egyre érdekesebb És csak hallgatunk...
Unoka-nagypapa Kamrában Józsi bácsi katonaládája Apja dohányvágó fája A kamra legfőbb ékessége A

 

 

 

a

"Dugjuk össze fejünket, és gondoljuk ki közösen, milyen jövőt adhatunk gyerekeinknek." (Ülő Bika, sziú főnök)

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz