FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(241.)
KOLLÉGIUMI TÚRAKÖR TÓTH JÓZSI BÁCSINÁL


Időpont: 2011. február 23. szerda


A délután során sok élményben volt részünk, minden részt vevõ nagyon jól érezte magát. De most mégsem az események sorba vételét tartom ideillõnek, hanem Józsi bácsi által Lajosmizsérõl elmondottakból teszek közzé egy rövidebb részletet:

"Esztet én má az apámtú meg másik öreg emberektül hallottam, ennek a Lajosmizsének a településit. Hogy itt az Alföldön a falukat a tatárok elpusztították mindet. De ahogy én hallottam – nem könyvbû! - , erre itten Törtelyt, meg asztán Kocsért, oszt jöttek erre tovább.
Itten a Geréby-majoron errû vót égy falu. Két tó között égy parton. Ez volt Lajos falu. Esztet is a tatárok tisztára lépusztították, akik vótak fiatalok, azok ahogy tudtak, eemenekûtek, az öregek, asszonyok bemenekûtek a templomba, azokra rágyújtották a templomot. Mind ott pusztútak. A falut végig kirabóták, oszt fölégették. Oszt elmentek tovább.
Utánna elpusztították a Pusztatemplomná Mizse falut – ez vót Lajos falu, az meg Mizse falu -, majd oszt a kettõ össze lett kapcsóva, oszt így lett Lajosmizse. Asztán elpusztították – Ladánybenén is vót égy falu -, az meg Bene falu vót.
És Benét jászladányiak kapták meg - Mária Terézia adta ezeket a pusztákat nekik, a jászoknak, mer a jászok kiváló harcos katonák voltak -, és ezé lett Ladány meg Bene: Ladánybene. Itten ezt a két falut, ezt meg Jászberény kapta meg. És ezt a két falut összecsatolták, a pusztákat, és így lett Lajos meg Mizse: Lajosmizse.
Na mostan – esztet én mind csak az apáméktul hallottam, az öregektül, meg még amazoktól, amazoktól -, mikor ezt Mária Terézia neki ajándékozta a jászoknak, ezt az üres területet. Azelõtt a kõrösiek meg a kecskemétiek használták ilyen csordajárásnak. Ilyen elcsapott terület volt, azon legeltettek..."

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

A délutánt együtt töltötte: Tóth Józsi bácsi és Családja, valamint Aranyos Bianka, Balog Csaba, Baranyi József, Bujdosó László, Bujdosó Bettina, Gazdag Barbara, Góbi Jennyfer, Kanyik Barbara, Kató Alexandra, Krasnyánszki Ernõ, Pozsgai Alexandra, Szemán Rózsa, Török Mária és Zsikla Zseráld.
 

 

Megérkezünk

 

Józsi bácsi és családja

 

Elindul a mesélés...

 

"Esztet én má az apámtú meg másik öreg emberektül hallottam..."

 

Egyre érdekesebb

 

Csak hallgatunk

 

Unoka-nagypapa

 

Józsi bácsi megmutatja a régi dolgokat, először a kamrába megyünk

 

Ez volt a katonaládája

 

Régi dohányvágó és működésének magyarázata

 

Egy igai kamra ékei

 

Közben kint már beesteledett...

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz