FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(285.)  ORGOVÁNYI KÖR BEJÁRÁS


Időpont: 2011. augusztus 20. szombat
Útvonal: Orgovány - Csíra-szék - Pimpó tanösvény - Árpás-halom - Orgovány
Táv: 14 km


"Ez a túra a Zöldgömb Sport klub által szervezett Orgoványi Kör teljesítménytúra terepszemléje volt a részünkről, mivel a Túrakör vállalkozott segíteni annak lebonyolításában. Aki már járt itt korábban, és tudta, hogy milyen szép errefelé a táj, az azért, aki meg még nem, az épp azért várta kíváncsian, mit fogunk ma látni.
A faluba érkezéskor először frissítőt vettünk magunkhoz- a legnagyobb meglepetésünkre a dátum ellenére több boltot is nyitva találtunk. Felkerestük a helyi Petőfi emlékhelyet: a kevéssé ismert helyi néphit szerint itt született Petőfi Sándor, a jelenlegi iskola udvarának helyén álló fogadóban. Megmosolyogtató, de egyúttal megható is, hogy kedvenc költőnket ennyi település tekinti saját szülöttének.
Nem maradt más hátra, mint rátérni a túra útvonalára. Meleg nyári időben és hangulatban haladtunk, s csodálkoztunk a környezet szépségén. Igazából mindannyiunkat elvarázsolt, nemcsak az új látogatókat. A faluból kiérve először szőlő ültetvények, legelők, szalmabálák mellett haladtunk el. Eddig mondhatni, szokványos, szép alföldi vidéken baktattunk, de hamarosan sorra érkeztek a különlegességek. Először a csatornában virágzó tündérrózsákon álmélkodhattunk el, majd a Csíra- széken hatalmas fák árnyékában pihenhettünk. Utóbbit tízórai szünettel is összekötöttük. Ezt követően hamarosan egy nagyobb homokdomb csábított bennünket megmászásra. Itt a csapat valahogyan kettészakadt, de hamarosan megtaláltuk egymást, és együtt indultunk tovább a borókák irányába. A nagy melegre való tekintettel többen vettük le cipőinket, és mezítláb sétáltunk a puha homokban, a fiúk pedig még pólóiktól is megszabadultak. A szokásosnál többször álltunk meg pihenni is, jól esett az árnyék és a hűs ital. Az út néha hullámvasút- szerűen haladt fel és le, közben elhagytuk a borókást, utunkat fenyőerdő, vaddohány- és árvalányhajmező szegélyezte.  Ennyire változatos növényzetet látni ilyen viszonylagosan rövid távon nagyon nem mindennapi élmény, és nemcsak Alföldi viszonylatban!
Miután felismertük, hogy nem egészen az előre eltervezett útvonalon haladunk, minden mindegy alapon fűben fekvős pihenőt szavaztunk meg magunknak. Egy kis szundikálás, egy kis viccelődés, ugratás következett, és hogy, hogy nem, találtunk néhány fürt ízletes szőlőt, melyekből alaposan belakmároztunk. Mikor úgy ítéltük, hogy ideje továbbindulni, és kellő erőt is gyűjtöttünk ehhez, megkerestük a megfelelő irányt, és a szőlők között visszafelé haladtunk a faluba.
Testileg alaposan elfáradva, de lélekben feltöltődve értünk vissza a kiindulóponthoz, ahol a már megszokott vendéglátó-ipari létesítmény látogatás várt ránk. (Vagy már mi vártunk rá? :))
Ez a túra jól példázza azt, ami már annyiszor leírásra került ezen a weblapon, és vélhetően máshol is: nem szabad lenézni az alföldi tájat, mert ezernyi meglepetést és szépséget tartogat. Nem feltétlen sík, kopár és unalmas- de erről bárki meggyőződhet a saját szemével!"

                                                                                                                                                                                                                                                         Polyák Niki (Petőfi Túrakör)


Ezen a napon együtt túrázott:
Balog Csaba, Kanyik Imre, Nagy Irén, Polyák Nikolett, Szekeres Zoltán, Török Mária, Varga Istvánné Borika és Varga Zsuzsanna.
 


 

Névadónk emlékére Befelé a rétekre Érik a szőlő... Legelő víz alatt Niki és Zoli és a romantika Tündérrózsa-lesen...
...és sikerült! Borika és az árnyéka Zoli és Niki és a romantika Nem bántja a szemét... Ez mi? Három lányok
Zsuzsika Által a mezőn Pihenő délben Árpás-halom Bála-bál Kocsmatöltelékek

 

 

 

a

"Suttogás a szélben / Könnycsepp a harmatban, / Gyémántpor a szálló homokban" (Bojtorján)

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz