FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(285.)
ORGOVÁNYI KÖR ÚTVONALBEJÁRÁS


Idõpont: 2011. augusztus 20. szombat
Útvonal: Orgovány - Csíra-szék - Pimpó tanösvény - Árpás-halom - Orgovány
Táv: 14 km


"Ez a túra a Zöldgömb Sport klub által szervezett Orgoványi Kör teljesítménytúra terepszemléje volt a részünkrõl, mivel a Túrakör vállalkozott segíteni annak lebonyolításában. Aki már járt itt korábban, és tudta, hogy milyen szép errefelé a táj, az azért, aki meg még nem, az épp azért várta kíváncsian, mit fogunk ma látni.
A faluba érkezéskor elõször frissítõt vettünk magunkhoz- a legnagyobb meglepetésünkre a dátum ellenére több boltot is nyitva találtunk. Felkerestük a helyi Petõfi emlékhelyet: a kevéssé ismert helyi néphit szerint itt született Petõfi Sándor, a jelenlegi iskola udvarának helyén álló fogadóban. Megmosolyogtató, de egyúttal megható is, hogy kedvenc költõnket ennyi település tekinti saját szülöttének.
Nem maradt más hátra, mint rátérni a túra útvonalára. Meleg nyári idõben és hangulatban haladtunk, s csodálkoztunk a környezet szépségén. Igazából mindannyiunkat elvarázsolt, nemcsak az új látogatókat. A faluból kiérve elõször szõlõ ültetvények, legelõk, szalmabálák mellett haladtunk el. Eddig mondhatni, szokványos, szép alföldi vidéken baktattunk, de hamarosan sorra érkeztek a különlegességek. Elõször a csatornában virágzó tündérrózsákon álmélkodhattunk el, majd a Csíra- széken hatalmas fák árnyékában pihenhettünk. Utóbbit tízórai szünettel is összekötöttük. Ezt követõen hamarosan egy nagyobb homokdomb csábított bennünket megmászásra. Itt a csapat valahogyan kettészakadt, de hamarosan megtaláltuk egymást, és együtt indultunk tovább a borókák irányába. A nagy melegre való tekintettel többen vettük le cipõinket, és mezítláb sétáltunk a puha homokban, a fiúk pedig még pólóiktól is megszabadultak. A szokásosnál többször álltunk meg pihenni is, jól esett az árnyék és a hûs ital. Az út néha hullámvasút- szerûen haladt fel és le, közben elhagytuk a borókást, utunkat fenyõerdõ, vaddohány- és árvalányhajmezõ szegélyezte.  Ennyire változatos növényzetet látni ilyen viszonylagosan rövid távon nagyon nem mindennapi élmény, és nemcsak Alföldi viszonylatban!
Miután felismertük, hogy nem egészen az elõre eltervezett útvonalon haladunk, minden mindegy alapon fûben fekvõs pihenõt szavaztunk meg magunknak. Egy kis szundikálás, egy kis viccelõdés, ugratás következett, és hogy, hogy nem, találtunk néhány fürt ízletes szõlõt, melyekbõl alaposan belakmároztunk. Mikor úgy ítéltük, hogy ideje továbbindulni, és kellõ erõt is gyûjtöttünk ehhez, megkerestük a megfelelõ irányt, és a szõlõk között visszafelé haladtunk a faluba.
Testileg alaposan elfáradva, de lélekben feltöltõdve értünk vissza a kiindulóponthoz, ahol a már megszokott vendéglátó-ipari létesítmény látogatás várt ránk. (Vagy már mi vártunk rá? :))
Ez a túra jól példázza azt, ami már annyiszor leírásra került ezen a weblapon, és vélhetõen máshol is: nem szabad lenézni az alföldi tájat, mert ezernyi meglepetést és szépséget tartogat. Nem feltétlen sík, kopár és unalmas- de errõl bárki meggyõzõdhet a saját szemével!"

Polyák Niki (Petõfi Túrakör)

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Kanyik Imre, Nagy Irén, Polyák Nikolett, Szekeres Zoltán, Török Mária, Varga Istvánné Borika és Varga Zsuzsanna.
 

 

Névadónk emlékére

 

Befelé a rétekre

 

Érik a szõlõ...

 

Legelõ víz alatt

 

Niki és Zoli és a romantika

 

Tündérrózsa-lesen...

 

...és sikerült!

 

Borika és az árnyéka

 

Zoli és Niki és a romantika

 

Nem bántja a szemét...

 

Ez mi?

 

Három lányok

 

Zsuzsika

 

Által a mezõn

 

Pihenõ délben

 

Árpás-halom

 

Bála-bál

 

Kocsmatöltelékek

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz