FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(294.)  TÚRA AZ ÓCSAI-LÁPERDŐBEN


Időpont: 2011. szeptember 17. szombat
Útvonal:
Ócsa vá. - Bazilika - Selyem-rét - Inárcs vá.
Táv:
16 km


A mai túra helyszínét már sokszor felkerestük, mégis megunhatatlanul szép...
A negyedhetes vonattal indultunk Lajosmizséről, és egy óra múlva szálltunk le Ócsán. Mindenkinek lett volna még vásárolni valója, de addig totojáztunk, amíg csak a Spar maradt - de az csak 8-kor nyitott. Így nem maradt más. megvártuk. Nem elég azonban, hogy egy csomó időt elcsesztünk a várakozással, még rohadt drága is volt ez az objektum, úgyhogy duplán elszúrtuk a vásárlást.
A templomot csak kívülről néztük meg, mert már nagyon szerettük volna elérni az erdőt. ez bő háromnegyed óra múlva sikerült is. Letértünk a forgalmas aszfaltról a Selyem-rétre, itt aztán már más rezgésszámon működtünk tovább. Mindenkire nyugtatólag hatott a csodaszép környezet. Az ösvénnyé összeszűkült szekérút árnyas fák alatt kanyargott, helyenként szinte csak emberváll szélességű volt. Sajnos a hely láperdő jellege csak részben vált érezhetővé, miután az aszály következtében a máskor vízzel borított hatalmas fák, köztük pedig a kis tisztások szárazon vegetáltak.
A réten három órás(!) pihenő, sütögetés, szieszta várt ránk, és tette teljessé a mindenki által annyira óhajtott teljes kikapcsolódást. Annyira eltunyultunk, hogy nem sok kedvünk maradt a további gyalogláshoz, de hát ott nem maradhattunk. Kiérve az árnyékból, arcon csapott a meleg, égetett a Nap, és a fogytán lévő vízkészletek sem könnyítették meg a dolgunkat.
De minden nehézség ellenére jó hangulatban haladtunk, elmondhatatlanul szép ligetes-bokros részen, vadlesek mellett, allékban, szántóföldeken át, felmászva a hatalmas bálagurigákra - és az egész nap koronájaként: a sok ezer őszi kikerics, amely néhol 8-10 szálas csokrokban virított a fűben! Aki nem volt ott, nem tudja elképzelni ezt a szépséget.
Aztán kiérve a vasút mellé, azzal párhuzamosan értünk be Inárcs állomására. Torkos itt már annyira kész volt a meleg miatt, hogy ölben kellett elvinnem a kúthoz, és a máskor annyira utált fürdést most ő kezdeményezte, amikor is legalább öt percig állt mozdulatlanul a nyomóskút vízsugara alatt...
A kocsmába még egy nagy ivás, kis evés, hideg fröccs is akadt, aztán hazautazás Lajosmizsére. Az állomáson hamar szétszóródtunk, mert már mindenki nagyon fáradt volt, és elmentünk haza. A következő napok történései ekkor még nem sejlettek fel senkiben, de azokon túljutva újult erővel folytattuk az egész túrakörösdit.

Köszönjük Minden Jó embernek, Aki Továbbra Is Velünk Tart!


A mai napon együtt tűrázott:
Balog Csaba, Berente Adél (Hetényegyháza), Berente Ágnes (Hetényegyháza), Blahut Pál, Hornacsek Dávid, Hornacsekné Kucsera Ilona, Hriazik Tamás, Hriazik Vivien, Kun Ádám, Kun Vivien, Lakatos-Venczel Dániel, Nagy Irén, Polyák Nikolett (Kecskemét), Spiegelberger Tamás, Szabó Attiláné Tünde (Kerekegyháza), Szabó István, Szikora Dávid (Kecskemét), Szikora Marcell (Kecskemét), Szőrös Ádám, Szőrös András, Szőrös Anna, Szőrösné Székely Cecília,
Torkos kutya, Török Mária, Turupuli Zoltán és Varga Istvánné Borika.

 


 

Vonatozás Torkossal Őcsán Katolikus templom Felkelő Nap Spar-ra várva
A bazilikánál Vigyázzban Út az erdőben Erdészház Kunkorik Tízórai
Szieszta Vegyes erdő Réteken Csapatunk Tomika Vivien
Őszi kikerics Aszfaltozás Ircsike a bálán Egy újabb állomás Vonatra várva Hazaúton

 

 

 

 

a

"Könnyebb nem bemenni, mint kijönni." (Mark Twain)

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz