FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(296.)  LAJOSMIZSEI KERESZTÚT 1. - MIZSE


Időpont: 2011. október 1- szombat
Útvonal:
Jámbor-tanya - Ceglédi út - Pető-dűlő - Kónya-dűlő - Besenyi-kereszt - Orbánerdei-dűlő - Táborfalva vá.
Táv: 22 km


Idén ősszel ismét nekivágtunk a Lajosmizsei Keresztút közös bejárásának. A csoport minden várakozáson felül nagy számú jelentkezőből állt, pedig nem jött el mindenki, aki ígérte. Első alkalommal ismét a Mizsében kezdtünk. A ceglédi busszal a Tanya Falóig mentünk, itt csaknem egy órás reggeli szünetet tartottunk, mert a pizzák felszolgálását itt a gyúrással kezdik, és a sütéssel együtt háromnegyed óra alatt van kész. Az előre nem tervezett hosszúságú pihenővel gyakorlatilag ellőttük az egész napos pihenőidőnk csaknem felét.
A ceglédi út mellett gyalogoltunk egy ideig, felkeresve először a Szabó János-keresztet,  a régi temető keresztjét, mai nevén Palócz-keresztet, aztán a Csikó-saroknál - ahol a kocsmában egy frissítő italra mindenki betért - a Kocsis-keresztet, majd a Nyíri-dűlőben a Péli-féle kettős keresztet. Utóbbitól a Pető-dűlő három keresztje következett: a Pintér Pál-, a Sebestyén- és a Misovicz.
Kiérve a Kónya-dűlőre, a rovásírásos kettős kereszt magasodott az út fölé, majd a Pap-boltban ismét frissítettünk, megebédeltünk hideg hozott anyagból, aztán a Palócz János-kereszt, az Almási-kereszt és az egy hete szentelt Bartal Bálint-féle kereszt következett.
Az aszfaltot elhagyva, ismét homokúton gyalogoltunk. Nagyon meleg volt, vizünk felmelegedett. Találkoztunk Basky Andrásékkal, akik a családot vitték egy hat autóból álló karavánnal a Mizsei Óriáshoz. Nagy hatással lehetett rájuk a nyári avatás...
Egy paprikaföld mellett haladva közelebbről is szemügyre vettük a néhol harminc centiméteres pepperónikat, majd eltértünk a Vágó-tanya felé, hogy megnézhessük a Besenyi-keresztet is. Itt már nagyon kerystük az árnyékot, mindenki lerogyott a fűre, és csak erős noszogatásra bírtak tovább indulni. A meleg, a sok aszfalt és a bokáig érő homok alaposan kiveszi az ember erejét. Még hogy az alföldi túrák könnyűek...
Minden akaraterőnkre szükség volt, hogy autópálya melletti betonon folytatni akarjuk a túrát. De feladni azért senki sem akarta. A szarkási felüljáróra sem kerültünk sokat, a kerítés mellett szinte felszaladtunk a tetejére. Itt Icuka már nagyon sietett, ezért jobbnak láttam, ha autós segítséget kérünk neki, illetve Anti bá lábain is kettővel több vízhólyag volt, mint odahaza reggel, így őt sem akartuk tovább szenvedni látni.
Az utolsó néhány kilométernek már minden mindegy alapon vágtunk neki, útba ejtve még az Orbán-erdei dűlőben álló Rubos-keresztet. Miután ennek is megismerkedtünk rövid történetével, elértük a több évszázados határjelet, az Alsó-Kő-halmot, de a rajta növő akácoktól abból szinte semmit nem láttunk.
Táborfalán egy-két kanyar még, a változatosság kedvéért aszfalton, aztán megérkeztünk a célba: a vasútállomáshoz. Itt a négy órás vonatot ugyan csaknem mindenki elérte volna, ha akarja, de végül senki sem szállt fel rá, mert elég volt az 5-ös, addig is mindenki úgy érezte, megérdemel egy kis kényeztetést - ha már ennyit gyalogolt. Ittunk, ettünk, beszélgettünk, illetve főleg én beszéltem, de ez nem szokatlan. Volt, akinek már csak hallgatni maradt ereje.
Összefoglalva: nagyon jó hangulatú, sok keresztet érintő túra volt, az évszakhoz képest nagy melegben. Sajnos, a település ezen részén nagyon sok a betonút, a túránk kb. 2/3-a ezen haladt. ez és a homok kikészítette lábainkat, és nem csak Anti báét... Mindettől függetlenül a hangulat szeretetteljes és baráti volt. az emberek nagyot küzdöttek, és a keresztek végigjárásával megismerhették a mizsei rész egy-két érdekesebb helyét is. A végén pedig a közös kocsmázás már-már egy többnapos túra esti összeülésére kezdett hasonlítani - csak mégis jött az 5-ös vonat...


A mai napon együtt tűrázott:
Balog Csaba, Berente Adél (Hetényegyháza), Berente Ágnes (Hetényegyháza), Blahut Pál,
Gábris Attila, Gábris Imre, Hornacsekné Kucsera Ilona, Kelemen Éva (Tiszakécske), Kelemenné Barta Ágnes (Városföld), Kovács Anikó, Kun Vivien, Polyák Nikolett (Kecskemét), Szekeres Zoltán (Kecskemét), Szórád Mónika, Szőrös Anna, Szőrösné Székely Cecília, Takács Evelin, Török Mária, Varga Istvánné Borika és Zsikla László.

 


 

Szabó János keresztje Tanya faló falói Mindenki eszik Öreg kereszt Kocsis-kereszt Hangulatban
P Péli-kereszt Kapcsolatteremtés Pintér-kereszt Tanya a Pető-dűlőn Ágiék az élen
Sebestyén-kereszt Misovics-kereszt Kettős kereszt Palócz János-kereszt Almási-kereszt Bartal-kereszt
Bessenyi-kereszt Tömeges pihenő Akadályverseny 1. Rubos-kereszt Táborfalván Hazautazás előtt

 

 

 

 

a

"Mert ez napot Isten örvendetességre serkentgeti föl nekünk!" (Balassi Bálint)

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz