FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(310.)  KERESZT-SZENTELÉS A MIZSÉBEN


Időpont: 2011. november 20. vasárnap
Útvonal:
Felsőlajos - Táborfalvi határ - Szobrosi iskola - Felsőlajos
Táv:
10 km


A mai napra két(!) kereszt-szentelés jutott Lajosmizsén. Az egyik Nagy András keresztje a táborfalvi határban, a másik a Szobrosi iskola közelében. Mi csak utóbbin terveztük a részvételt, így reggel átbuszoztunk Felsőlajosra, és a kocsmában kerestünk kávézási lehetőséget. A reggel fő attrakciója az volt, amikor Niki és Zoli, kb. egy hónapi előkészület és izgalom után végre nem kellett hogy tovább titkolózzanak, és átadták nekem és az egész Túrakörnek meglepetés ajándékukat, 1000 db 2012-es túrakörös kártyanaptárt. Gyorsan osztogattam is a résztvevőknek, és a jövő feladata lesz, hogy minden darabtól "megszabaduljunk", vagyis hogy népszerűsítsük tevékenységünket és ezt a csúnya arcú Örök csavargót, akit névadónknak választottunk. Köszönjük Zoliéknak az ajándékot!
Úgy terveztük ugyanis, hogy azért csak megtekintenénk a Nagy András-féle keresztet is, hogy nézhet ki, de ehhez bő másfél óra alatt csaknem nyolc kilométert kellett legyalogolnunk, úgyhogy igyekeztünk a legrövidebb útvonalon, jó tempóban haladni. Így kerültünk a sínekre, majd onnan a Szarkási-dűlőre. A postaládáknál eltértünk a Mizsei-dűlőre, aztán hamarosan kiértünk a megyehatár betonútjára. Itt az állító hatalmas birtoknak kerítése mellett megtaláltuk a nagyon szépre sikerült keresztet, téglaalappal, fülkével és Mária-szoborral. Mindenkinek ajánljuk, hogy ha tudja, nézze meg. A 60 lajosmizsei kereszt közül biztos, hogy az egyik legszebb ez!
Innen háromnegyed óra alatt értünk át a Nagy Mihály-féle kereszthez. Szorgalmasan gyülekeztek az emberek a szintén nagyon szép feszületnél. A Szobrosi iskola közelében, a a Nagy család egykori földjein állt egy régi fakereszt a '30-as évekből. Nagy Mihály és felesége, Rubos Erzsébet állították, hogy beteg fiuk gyógyulását így könyörögjék ki Istentől. És láss csodát: meghallgattatott az óhajuk, a fiú meggyógyult.
A kereszt rendületlenül állt a helyén, még jóval az állítók halála után is, mígnem a '90-es évek közepe fele vandálok térdmagasságban elfűrészelték és elvitték a feszületet. A csonkot a terepen sarjadó akác hamar benőtte, és már csak a családi emlékezet, illetve katonai térképek őrizték emlékét.
2011-ben aztán Mihály bácsi oldalági leszármazottja, és a lajosmizsei alapítású Hunyadi Rend motoros csapat közösen új keresztet állítottak a régi mellett, a csonkot meghagyva emlékeztetőül Mihály bácsiék emlékének.
Az ünnepségen jelen volt néhány idős ember is, akikkel már jó fél éve nem találkoztam, és akik nagyon hiányolták jó hangulatú beszélgetéseinket, úgyhogy folytatni kell a helyismereti időutazások sorát is, hamarosan...
A túrát Felsőlajoson fejeztük be, ott, ahol kezdtük is. Zoliék babgulyásoztak egyet, mi ittunk egy bambit, aztán az 13.10-es busszal visszamentünk Lajosmizsére.
összegezve: jó hangulatú napot töltöttünk ismét együtt, két szép keresztet láttunk, szép volt a szentelési ünnepség is. Nagy Kálmán bácsiéknak és a Hunyadi Rend tagjainak pedig szeretettel gratulálunk!


Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Balogh István, Hornacsekné Kucsera Ilona, Nagy Irén, Polyák Nikolett (Kecskemét), Spiegelberger Tamás, Szekeres Zoltán (Kecskemét), Szikora  Marcell (Kecskemét), Szőrös Anna, Szőrösné Székely Cecília, Török Mária és Zsikla Roland.

 

 

Ajándékosztás a kocsmában Mustra Vasúti megállók Sínen vagyunk... ...mindannyian Galagonya
Mizsében Házszám Nagy András új keresztje Mária Felirat Csapatunk
Rubos-keresztnél A Nagy Mihály-kereszt újra él Az állítók emlékére Szent Kristóf-ábrázolás Kezdés előtt  
Rigó Pali bácsi Hunyadi Rend A Nagy család Hunyadi rend és Nagy Kálmán Szobrosi iskola... Babgulyás Felsőlajoson

 

 

 

 

a

"Ha indián vagy és imádkozol, nem olvasod százával egy könyvből a szavakat. Mindössze egy rövid imát mormolsz el. Mert ha elnyújtod, te magad sem fogod érteni, mit is mondasz. Az utolsó dolog, amit megtaníthatok neked, ha akarsz egyáltalán egy düledező viskóban élő vénembertől valamit is tanulni, aki nyolc év alatt végezte el a három elemi osztályt, az éppen ez az ima, amit mindig akkor használtam, amikor látomásért könyörögtem: Wakan Tanka, Nagy Szellem Nagyapa, szánj meg engem, és népemet, hogy élhessen!" (Sánta Őz, sziú sámán)

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz