FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(307.)  HALASI MISI BÁCSI KIÁLLÍTÁS-MEGNYITÓJA


Időpont: 2011. november 10. csütörtök


Halasi Mihály nyugdíjas tanyasi tanítóként, mai napig egykori iskolájában él feleségével, Magdi nénivel, aki szintén szakmabeli. Misi bácsi, szabadidejében szívesen agyagozik. Élményanyaga az a több évtizedes tanyasi életforma, amelyet kisgyerekként, majd később "pusztai lámpásként" megfigyelt, megtapasztalt; az egyszerű emberek hétköznapjai, munkája, vallásossága és ünnepei. Ez talán az egyik legszebb téma, amit választhatott kisplasztikái tárgyául.
Szomorú, de ma olyan időket élünk, hogy Misi bácsi munkái egyben időutazást is jelentenek, mert ez az egykor virágzó élet, mára semmivé lett. A gyerekek, a fiatalok már csak az idősek elmondásaiból ismerhetnék a régi szüretek, disznóvágások, iskolába járás történeteit, ha egyáltalán kíváncsiak lennének rá. Sajnos, nem kíváncsiak. Ezért talán azoknak kellene tenni valamit ennek a műveletlenségnek a felszámolása érdekében, akik megtehetnék, mert pozíciójuknál fogva döntésképesek, hogy a több évszázados folyamatban kialakul, gazdag és értékeket teremtő-megőrző hagyományrendszer ne vesszen végleg a feledés homályába.
Minden erős személyiség életének van üzenete, melyet érdemes lenne megfontolni, és továbbörökíteni. Mi lehet ez Misi bácsi esetében? Sok válasz lehetséges. A kiállításon sorra vették erényeit, mint a szeretetteljes nevelő munkáját, optimizmusát, állandóan mosolygó jókedvét és szakmai-emberi precizitását.
Én a magam részéről azt emelném, ki, hogy tovább kell vinnünk Misi bácsiból azt, ahogyan az életet szemléli, észreveszi az apró csodákat, kis örömöket és nagy bánatokat. Amiket ezek a kis pillanatképek is próbálnak visszaidézni. Mert amilyen világot élünk, mindannyiunknak szükségünk lenne erre a szerény és alázatos látásmódra, és a mi életünket tenné szebbé, teljesebbé, ha megtanulnánk meglátni a szépet, a kis örömeket és a másik szemében a nagy bánatokat...
Az Alkotó a napokban töltötte 75. születésnapját, szerencsére jó egészségben. Köszönjük, hogy részesei lehettünk ennek az időutazásnak, és az Isten éltesse még sokáig Misi bácsit is, és Magdi nénit is!

 

 

A kiállítás főszereplője Misi bácsi önéletrajza Régi tanyasi iskola Tanteremben Tárlat-részlet Betlehem
Taligás Disznóölés Életkép ? Szüretben Sógorok
Férfifej Házaspár Szántás Banya Koldus Útmenti keresztnél

 

 

 

 

a

"A rossz nevelő tekintélyére büszke, a jó nevelő egyszerűen alázatos." (Pilinszky János)

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz