FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(307.)
HALASI MISI BÁCSI KIÁLLÍTÁS-MEGNYITÓJA


Időpont: 2011. november 10. csütörtök


Halasi Mihály nyugdíjas tanyasi tanítóként, mai napig egykori iskolájában él feleségével, Magdi nénivel, aki szintén szakmabeli. Misi bácsi, szabadidejében szívesen agyagozik. Élményanyaga az a több évtizedes tanyasi életforma, amelyet kisgyerekként, majd késõbb "pusztai lámpásként" megfigyelt, megtapasztalt; az egyszerû emberek hétköznapjai, munkája, vallásossága és ünnepei. Ez talán az egyik legszebb téma, amit választhatott kisplasztikái tárgyául.
Szomorú, de ma olyan idõket élünk, hogy Misi bácsi munkái egyben idõutazást is jelentenek, mert ez az egykor virágzó élet, mára semmivé lett. A gyerekek, a fiatalok már csak az idõsek elmondásaiból ismerhetnék a régi szüretek, disznóvágások, iskolába járás történeteit, ha egyáltalán kíváncsiak lennének rá. Sajnos, nem kíváncsiak. Ezért talán azoknak kellene tenni valamit ennek a mûveletlenségnek a felszámolása érdekében, akik megtehetnék, mert pozíciójuknál fogva döntésképesek, hogy a több évszázados folyamatban kialakul, gazdag és értékeket teremtõ-megõrzõ hagyományrendszer ne vesszen végleg a feledés homályába.
Minden erõs személyiség életének van üzenete, melyet érdemes lenne megfontolni, és továbbörökíteni. Mi lehet ez Misi bácsi esetében? Sok válasz lehetséges. A kiállításon sorra vették erényeit, mint a szeretetteljes nevelõ munkáját, optimizmusát, állandóan mosolygó jókedvét és szakmai-emberi precizitását.
Én a magam részérõl azt emelném, ki, hogy tovább kell vinnünk Misi bácsiból azt, ahogyan az életet szemléli, észreveszi az apró csodákat, kis örömöket és nagy bánatokat. Amiket ezek a kis pillanatképek is próbálnak visszaidézni. Mert amilyen világot élünk, mindannyiunknak szükségünk lenne erre a szerény és alázatos látásmódra, és a mi életünket tenné szebbé, teljesebbé, ha megtanulnánk meglátni a szépet, a kis örömeket és a másik szemében a nagy bánatokat...
Az Alkotó a napokban töltötte 75. születésnapját, szerencsére jó egészségben. Köszönjük, hogy részesei lehettünk ennek az idõutazásnak, és az Isten éltesse még sokáig Misi bácsit is, és Magdi nénit is!

 

 

A kiállítás fõszereplõje

 

Önéletrajz

 

A Baracsi úti iskola agyagból

 

Tanteremben

 

Vegyes figurák

 

Betlehem

 

Talicskás

 

Disznóvágás

 

Életkép

 

?

 

Szüretben

 

Sógorok

 

Férfi fej

 

Házaspár

 

Szántás

 

Banya

 

Koldus

 

Útmenti keresztnél

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz