FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(249.)
ÉDOSZ-KINIZSI TÚRA KECSKEMÉTRŐL A NYÍRI-ERDŐBE


Idõpont: 2011. április 2. szombat
Útvonal: Miklóstelep vm. - Arborétum - Móricz-fa - Nyíri-erdõ - Nagynyír vm.
Táv: 14 km


A kecskeméti Édosz Kinizsi Természetbarát Egyesület meghívására vettünk részt ezen a napon emléktúrájukon. Közgyûlésük 2009-ben nyilvánította egyesületi emléknappá április elsõ szombatját, amikor is rövid túrával ünneplik fennállásukat és egy nyíri-erdei koszorúzással emlékeznek meg azokról a társaikról, akik már az égi turistautakat járják. A túrára, mi a magunk részérõl 5 fõvel tudtunk csak részt venni, mert mindenki a másnapi, nagyobb szabású rendezvényünkre tartalékolta magát.
A fél hetes vonattal mentünk Miklóstelep vasúti megállóig, onnan laza fél órás sétával jutottunk el a Kápolna-rét érintésével a kecskeméti arborétumba. Mivel ez csak nyolckor nyitott, majd' háromnegyed órát vártunk a bebocsátásra. Várakozás közben kezdtek szállingózni a kecskeméti érdeklõdõk, az édoszos természetbarátok. Nyitás után rövid sétát tettünk az erõsen párás, hajnali képét mutató fáskertben, aztán a hetven fõre duzzadt tömeggel nekiindultunk a túrának. Már az elejétõl szétszóródott a menet, többször vártuk be a végét, és három órás gyaloglás után - miután a Móricz-fánál össznépi csoportképet készítettünk -, megérkeztünk a Nyíri-erdõbe, az Édosz-kopjafához.
A vendégeket itt zsíroskenyér-partival és mosolygós arccal várták. Mindkettõnek örültünk, ettünk, majd elkezdõdött a rövid, de megható ünnepség, mely végén koszorú is került a kopjafára.
A tömeg ezután lassan szóródni kezdett, háromkor a legutolsó emberek is hazamentek, így jóformán csak mi maradtunk öten, meg a házigazda Irénke, és Ági, aki ugyancsak tiszteletét tette a délután folyamán. A tervezett szalonnasütés - éhségérzet hiányában - elmaradt. Hazainduláskor még megnéztük Szulyovszky Ági birodalmát, majd hazavonatoztunk.
A magunk részérõl nagyon örültünk, hogy eljöttünk erre a túrára, jól éreztük magunkat, terveink szerint jövõre a túranaptárunkba is bevesszük az eseményt, és a résztvevõket gulyáslevessel mi vendégeljük majd meg. A jövõbeni közös tervekrõl pedig, miszerint a Kápolnák Útját folytatjuk Pusztavacsig, mindenképpen jó lenne megvalósítani Szabó Endréékkel. Mi legalább is azon leszünk.

Az ÉDOSZOSOKNAK pedig boldog születésnapot, szép túrákat és jó egészséget kívánunk!

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott (a Petõfi Túrakör részérõl): Balog Csaba, Rucz Dia, Szõrös Anna, Szõrösné Székely Cecília és Török Mária.
 

 

Reggel Miklóstelepen

 

Sínek között

 

Kecskeméti Kápolna-rét

 

Mária-kápolna a Kecskeméti Arborétumban

 

Tulipánfa virága

 

Rózsaszín tavasz

 

A túra kezdetén

 

Szabó Endre köszöntője

 

ZÖLD sávon

 

A menet

 

Csoportkép a Móricz-fa romjainál

 

Vendégváró zsíroskenyerek már a Nyíri-erdőben

 

Szabó Endre emlékbeszéde

 

A hallgatóságban mi is ott vagyunk

 

Koszorúk szemrevételezése

 

Eltávozott társaikra emlékező koszorú

 

Édosz-Kinizsi a kopjafájuknál

 

Szent Hubertusz-fakápolnában

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz