FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(249.) ÉDOSZ-KINIZSI TÚRA


Időpont: 2011. április 2. szombat
Útvonal: Miklóstelep vm. - Arborétum - Móricz-fa - Nyíri-erdő - Nagynyír vm.
Táv: 14 km


A kecskeméti Édosz Kinizsi Természetbarát Egyesület meghívására vettünk részt ezen a napon emléktúrájukon. Közgyűlésük 2009-ben nyilvánította egyesületi emléknappá április első szombatját, amikor is rövid túrával ünneplik fennállásukat és egy nyíri-erdei koszorúzással emlékeznek meg azokról a társaikról, akik már az égi turistautakat járják. A túrára, mi a magunk részéről 5 fővel tudtunk csak részt venni, mert mindenki a másnapi, nagyobb szabású rendezvényünkre tartalékolta magát.
A fél hetes vonattal mentünk Miklóstelep vasúti megállóig, onnan laza fél órás sétával jutottunk el a Kápolna-rét érintésével a kecskeméti arborétumba. Mivel ez csak nyolckor nyitott, majd' háromnegyed órát vártunk a bebocsátásra. Várakozás közben kezdtek szállingózni a kecskeméti érdeklődők, az édoszos természetbarátok. Nyitás után rövid sétát tettünk az erősen párás, hajnali képét mutató fáskertben, aztán a hetven főre duzzadt tömeggel nekiindultunk a túrának. Már az elejétől szétszóródott a menet, többször vártuk be a végét, és három órás gyaloglás után - miután a Móricz-fánál össznépi csoportképet készítettünk -, megérkeztünk a Nyíri-erdőbe, az Édosz-kopjafához.
A vendégeket itt zsíroskenyér-partival és mosolygós arccal várták. Mindkettőnek örültünk, ettünk, majd elkezdődött a rövid, de megható ünnepség, mely végén koszorú is került a kopjafára.
A tömeg ezután lassan szóródni kezdett, háromkor a legutolsó emberek is hazamentek, így jóformán csak mi maradtunk öten, meg a házigazda Irénke, és Ági, aki ugyancsak tiszteletét tette a délután folyamán. A tervezett szalonnasütés - éhségérzet hiányában - elmaradt. Hazainduláskor még megnéztük Szulyovszky Ági birodalmát, majd hazavonatoztunk.
A magunk részéről nagyon örültünk, hogy eljöttünk erre a túrára, jól éreztük magunkat, terveink szerint jövőre a túranaptárunkba is bevesszük az eseményt, és a résztvevőket gulyáslevessel mi vendégeljük majd meg. A jövőbeni közös tervekről pedig, miszerint a Kápolnák Útját folytatjuk Pusztavacsig, mindenképpen jó lenne megvalósítani Szabó Endréékkel. Mi legalább is azon leszünk.

Az ÉDOSZOSOKNAK pedig boldog születésnapot, szép túrákat és jó egészséget kívánunk!


Ezen a napon együtt túrázott (a Petőfi Túrakör részéről):
Balog Csaba, Rucz Dia, Szőrös Anna, Szőrösné Székely Cecília és Török Mária.

 

Reggel Miklóstelepen Sínek között Kápolna-rét Mária-kápolna Rózsaszín tavasz Tulipánfa virága
A túra kezdetén Szabó Endre köszöntője A menet Móricz-fai csoportkép Zsíroskenyér-parti Emlékezés a Régiekre
Áhítat a tömegben Koszorúzás A koszorú A koszorú Kecskeméti ÉDOSZ-Kinizsi Kápolnában

 

 

 

a

"Amennyivel erősebb az Isten az embernél, annyival erősebb a szív az észnél." (Petőfi Sándor)

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz