FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(091.)
PMP MOZGALOM / ÉVNYITÓ DUNAVARSÁNY - SZIGETCSÉP TÚRA


Idõpont: 2009. január 3. szombat
Útvonal: Dunavarsány - Szigethalom - Szigetcsép
Táv: 16 km



Turistaságunk harmadik évét kezdtük 2009-ben. A harmadik év elsõ túrája nem volt éppen a legérdekesebb, leglátványosabb, de mostanában az alföldi túrák idõszakát éljük, és itt nem mindig hemzsegnek a látnivalók. A táj, a természet, benne elsõsorban a Ráckevei-Duna viszont csodálatos volt, a Nap sütött, a levegõ tiszta és hideg, minden fagyott, a tél uralkodásának cseppet sem barátságos napjai ezek. 
Dunavarsányig elég lassan jutottunk el, a hatórás lajosmizsei találkozóhoz képest csak kilenc óra után nem sokkal. Az állomás melletti kocsmában már ismerõsen tájékozódtunk, mi viszont nem voltunk nekik ismerõsek. Némi erõgyûjtés után a boltba mentünk, hogy vegyünk a múltkor már említett finom kiflibõl. Vettünk is vagy harmincat, mindenki tömte befelé. 
A falut végül háromnegyed tízkor hagytuk el, Szigetcsép irányában. Szürke, szántóföldszéli szakasz volt, az egyetlen pozitívum, hogy sütött - és egy kicsit melegített - a Nap. A Naprózsa Lakópark hivalkodó-neurotikus egyenbarlangjai már az 51-es út mellett találtak minket. A fõúton nem könnyû átkelni, azért sikerült valahogy. Ezután nem a hatalmas forgalom szélárnyékát választottuk, hanem átvágva a szántáson, az üdülõtelep házai tövében mentünk tovább. A túra nyomvonalát kitalálóknak is ajánlhatjuk ezt a megoldást, sokkal emberibb. 
A szigethalmi Duna-híd alá érve, majd arra felmászva, soha nem látott jégtábla-mozaikokat fényképeztünk, egyiken a természet szeszélyébõl alkotott Manók tánca. A híd túloldalán, a Duna kis mellékágán korcsolyázók tucatjai örültek a lehetõségnek, miszerint itt "használható" vastagságúra hízott a jég. Használták is, gyerekek, felnõttek. Mi is rámentünk, csúszkáltunk, mármint a gyerekek, felnõttként inkább csak szemmel voltunk bátrak.
Ezután hosszú kilométerek következtek a Duna-parton, sétányon, nyaralók között. Ahhoz képest, hogy milyen idõ volt, sok ház elõtt állt autó. Nagy nehezen végre kiértünk az üdülõövezetbõl, és a százhalombattai kõolaj finomító diszkrét kontúrja által kísérve Szigetcsép határába értünk. Betonúton araszoltunk, természetesen (?), miközben lelkiekben már lemondtunk a félkettes HÉV elérésének esélyérõl. Aztán végül is csak öt percen múlott, mert amikor látótávolságba került az állomás, akkor húzott el Pest felé a zöld kukac.
Sebaj, maradt a forrócsokizás, üdítõzés. Jókedvû háromnegyed óra elteltével kimentünk a peronra, még egy záró csoportkép, Hria és Ervin pecsételtettek, aztán irány Soroksárra. Jegyet csak hatunknak kellett vennünk, mert a kalauznõ két megálló között elveszett. Soroksáron átsétáltunk a vasútállomásra, megvártuk a kõbányai lassút, átszállás Deák Bill Gyula szülõföldjén, és irány Lajosmizse. Ugyancsak 6.20-kor voltunk ott, mint reggel, de mennyi minden történt közben, az eltelt tizenkét óra alatt! Most olvastad el...

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Hriazik Adrienn, Hriazik Attila, Kun Ádám, Kun Vivien, Nagy Irén, Németh Anna, Németh Lajos, Németh Mária, Sárközi Ervin, Török Mária és Varga Istvánné Borika.
 

 

Dunavarsányban

 

Kacsák a Dunán

 

Stég

 

A Duna-híd

 

Manók tánca

 

Fagyott szakasz

 

Jégre megyünk

 

Igazi január van...

 

 

Mellékág

 

Szigetcsépre érünk

 

Kocsmában

 

Héven Pest felé

 

Százhalombatta

 

Soroksáron

 

Alkonyodik

 

Majdnem sötét van, amikor Kőbányán felszállunk a vonatra

 

Nehéz nap volt

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz