FŐOLDAL

    MAGUNKRÓL  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  KOLLÉGIUMI TÚRAKÖR  FOTÓKIÁLLÍTÁS  MESEPÁLYÁZAT  


(101.) PETŐFI TELJESÍTMÉNYTÚRA
 

Időpont: 2009. április 4. szombat
Útvonal:
Kiskőrös - Turjános - Szűcsi-erdő - Tabdi vm. - Öregszőlők - Kiskőrös
Táv: 18 km
 

Kiskőrösön már túráztunk, de időre még nem. Most megtettük, és kényelmesen belefértünk a 18,2 kilométeres távra adott 5 órába, fél órát még hagytunk is tartalékba, jövőre.
Vera péntek este csatlakozott telefonon, hozott magával három aprólékot is, így már négy tele autóval indultunk szombat reggel negyed hétkor a Kollégium elől. A Kiskőrösig tartó utazás nem volt különösebben izgalmas, hacsak azért nem, mert már nagyon oda akartunk érni, hogy elkezdhessük a túrát. Akkora volt bennünk a várakozás, amekkora még talán sosem.
Szűk egy óra elteltével a Petőfi tér mögötti parkolóban hagytuk az autókat, innen csak három perc volt a hasonló nevű művelődési ház, ahonnan a nagy kaland indult. A regisztráció fél óráig tartott, a menetlevelünkre egységesen 7.40-et írtak, de csak tíz perccel később végeztek a 21 darab papír kitöltésével.
A Kiskőrösről kivezető rész nem valami érdekes, inkább érdektelen, de szükséges volt, hogy kiérhessünk a turjános rétjére. Ez már igazi szépségeket tartogatott a ragyogó napsütésben. A füves síkon bokrok, kisebb facsoportok, magányos faóriások álltak őrt a  túrán résztvevőkre vigyázva.
Több tucat emberrel együtt indultunk, de a Szűcsi-erdő szélén lévő első ellenőrzőpontra  aki akart megelőzött minket, vagy épp lemaradt tőlünk. Fiatal diákok pecsételtek lapjainkra, amiket Hria vitt a nap folyamán, ő volt a pecsétfelelős.
Tabdi vasúti megállóig tartó sín melletti szakasz zsúfolt és soha véget érni nem akaró volt. Az egyre erősödő Nap és a meleg, a száraz dűlőút felvert pora nem voltak kellemesek, de a második ponton kapott almák igen. És végtére is: jó kedvünk volt, élveztük a gyaloglást, nem nyavalygott senki, éreztük, hogy meglesz, és ez erőt adott. Erőt ahhoz is, hogy visszafordulva még egyszer megtegyük a jó két kilométeres részt.
Amikor végre letudtuk ezt kis oda-visszát, letértünk az eddig minket is vezető sárga sávról, és az Öregszőlők irányába navigáltuk magunkat. Pontosabban a "Bácsvíz" feliratú fehér-kék szalagok tették ezt velünk, de ez lényegtelen. A szőlők között sok régi pincét és présházépületet láttunk, bennük a más, egykori bortermelő vidékeken  is megfigyelt szociális szükséglakók tengődésével. A társadalom és a magyar borkultúra kettős veresége.
Az István Borház udvarára nagyon nagy melegben, szinte júliusi időben estünk be, és a felkínált borkóstolót - sofőrök is lévén - visszautasítottuk. A Petőfi térre 12.15-kor értünk, újabb húsz percbe telt, mire lekönyvelték a teljesítéseinket és megkaptuk figyelemre méltó jutalmainkat: egy oklevél, egy kitűző, egy póló, csoki, de ezeken túl még teát és korlátlan zsíroskenyér-lilahagyma fogyasztást is biztosítottak a résztvevők számára. 450 Ft nevezési díj ellenében ez elég kimerítő.
A művház cukrászdájában sok, leírhatatlanul finom fagyi és sütemény esett áldozatunkká. Petőfi szülőházát csak felületesen látogattuk meg, mert igyekeztünk a hazafelé kis kitérőt jelentő Soltszentimre középkori templomromjához, amit a többség még nem látott. Ezt a hiányosságot is pótoltuk (a rom egyébként ellenőrző pontja volt a 40-es és 70-es távnak).
Lajosmizsére négy előtt nem sokkal értünk, nem túl fáradtan, de telve élményekkel.

                                                                                                                       Minden teljesítőnknek szívből gratulálunk!


Ezen a napon együtt túrázott:
Balog Csaba, Banka Nándor, Berta Bálint, Berta János, Bertáné Kéri Katalin, Halmavánszki Máté, Hornacsekné Kucsera Ilona, Hriazik Attila, Kun Ádám, Kun Vivien, Nagy Irén,  Sárközi Ervin, Szikora Dávid, Szikora Marcell, Szőrös Anna, Szőrösné Székely Cecília, Tóth Tímea, Török Mária, Varga Istvánné Borika, Varga Zsombor és Vargáné Rátz Veronika.


 

 

Kiskőrös Nem egy villanegyed... Első ponton Fűz, fakadás után Sínek tövében Ellazultunk
Csoportos napfürdő Ádám Utolsó ep. Vera Petőfi szülőháza A rendezők cégére
Pólóink Az ellátás bőséges Kényeztetés a cukiban Csoportkép Soltszentimrén Ugrás

 

 


 

a

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz