FŐOLDAL

    MAGUNKRÓL  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  KOLLÉGIUMI TÚRAKÖR  FOTÓKIÁLLÍTÁS  MESEPÁLYÁZAT  


(144.) PELIKÁN TELJESÍTMÉNYTÚRA
 

Időpont: 2009. szeptember 19. szombat
Útvonal:
Szolnok - Zagyva-part - Holt-Zagyva - Parkerdő - Zagyva-part - Szolnok
Táv: 20 km
 

A szolnoki Pelikán túra egy kellemes színfolt volt az éves túranaptárban. Azt előzetesen sejtettük, hogy nem lesz nehéz, de azt nem gondoltuk, hogy ennyire szép lesz.
Hat órás indulás a Kollégium elől, három autóval, ez szokatlanul nagy szám, ha autós túráról van szó. Másfél óra alatt elértük a Tisza-parti várost, és egy kis bolyongás után megtaláltuk a középiskolát is, a rajt helyét. Kissé vontatottra sikeredett adminisztráció után (nem a szervezők miatt, hanem mi voltunk kicsit bambák) kimentünk a városba.
A Zagyva és Tisza összefolyása földrajzi érdekesség, a melletti lakótelep az egykori várfalakon viszont elég szocreál, de ez is egy művészettörténeti irányzat... A házak között egy kis történelemlecke volt az egyik ellenőrzőkérdés, mert egy szobrot és egy Nagy-Magyarországgal kapcsolatos kérdésre kellett válaszolni.
Innen a Zagyva gátján haladtunk jó sokáig, míg csak ki nem értünk a lakott területről. A folyó nem valami széles, és a vízhozama is csekély volt, az aszályra való tekintettel, de nekünk így is tetszett.
A Holt-Zagyva nem kevésbé, ahol pecsétet szereztünk az igazolólapjainkra, megtízóraiztunk, és már mentünk is tovább. Sokáig caplattunk, aztán elértünk a nap fénypontját jelentő Széchenyi Ökoturisztikai Parkerdőt. A Tisza árterében kiépített, hatalmas területű objektum kisebbik értéke volt csak az, hogy degeszre ehettük és ihattuk magunkat a szolnoki közalkalmazottak vendéglátásában, a nagyobbik a lényeg: ilyen csodás, tágas, modern, sok létesítménnyel, világklasszis játszótérrel felszerelt helyet eddigi túráink alkalmával még nem láttunk. Azonnal elhatároztuk, hogy nekünk is kell egy ilyen! - mármint Lajosmizsén, valahol egy kirándulóközpont, ahová hétvégén a családok, baráti társaságok kimehetnek sétálni, főzni, pihenni, a gyerekek pedig jót játszhatnak.
Innentől kezdve - ugyan begyalogoltunk a célba, átvettük a díjakat és kocsmáztunk is egy frissítő erejéig -, de csak az lebegett a szemünk előtt, szinte láttuk a képet, ahogy gyerekek és felnőttek tucatjával kirándulnak Lajosmizse parkerdejében. Mindent el fogunk követni, ami tőlünk telik legalább is, hogy ez az álom egyszer valósággá váljon...


Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Berta Bálint, Berta János, Bertáné Kéri Katalin, Hornacsekné Kucsera Ilona, Nagy Irén, Szikora Dávid, Szikora Marcell, Szőrös Anna, Szőrösné Székely Cecília, Terékné Makai Ilona, Tóth Tímea, Török Mária és Varga Istvánné Borika.


 

 

Megyeháza Szolnokon Zagyva-torkolat Egykori várfal helye Szent Istvánnál Vasúti híd Sárga jel
Tanya a semmi közepén Holtág mellett Birs Csatorna Ellenőrzőpont Tanösvény tábla
Bőséges vendéglátás Dávid és Marci Julius Caesar és az Idő Kis bukó a Zagyván Visszaértünk Gyógyvíz
Célban Icuka jutalmazása Kati Cili Ircsike Jelvényünk

 

 


 

a

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz