FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(144.)
PELIKÁN TELJESÍTMÉNYTÚRA


Idõpont: 2009. szeptember 19. szombat
Útvonal:
Szolnok - Zagyva-part - Holt-Zagyva - Parkerdõ - Zagyva-part - Szolnok
Táv: 20 km



A szolnoki Pelikán túra egy kellemes színfolt volt az éves túranaptárban. Azt elõzetesen sejtettük, hogy nem lesz nehéz, de azt nem gondoltuk, hogy ennyire szép lesz.
Hat órás indulás a Kollégium elõl, három autóval, ez szokatlanul nagy szám, ha autós túráról van szó. Másfél óra alatt elértük a Tisza-parti várost, és egy kis bolyongás után megtaláltuk a középiskolát is, a rajt helyét. Kissé vontatottra sikeredett adminisztráció után (nem a szervezõk miatt, hanem mi voltunk kicsit bambák) kimentünk a városba.
A Zagyva és Tisza összefolyása földrajzi érdekesség, a melletti lakótelep az egykori várfalakon viszont elég szocreál, de ez is egy mûvészettörténeti irányzat... A házak között egy kis történelemlecke volt az egyik ellenõrzõkérdés, mert egy szobrot és egy Nagy-Magyarországgal kapcsolatos kérdésre kellett válaszolni.
Innen a Zagyva gátján haladtunk jó sokáig, míg csak ki nem értünk a lakott területrõl. A folyó nem valami széles, és a vízhozama is csekély volt, az aszályra való tekintettel, de nekünk így is tetszett.
A Holt-Zagyva nem kevésbé, ahol pecsétet szereztünk az igazolólapjainkra, megtízóraiztunk, és már mentünk is tovább. Sokáig caplattunk, aztán elértünk a nap fénypontját jelentõ Széchenyi Ökoturisztikai Parkerdõt. A Tisza árterében kiépített, hatalmas területû objektum kisebbik értéke volt csak az, hogy degeszre ehettük és ihattuk magunkat a szolnoki közalkalmazottak vendéglátásában, a nagyobbik a lényeg: ilyen csodás, tágas, modern, sok létesítménnyel, világklasszis játszótérrel felszerelt helyet eddigi túráink alkalmával még nem láttunk. Azonnal elhatároztuk, hogy nekünk is kell egy ilyen! - mármint Lajosmizsén, valahol egy kirándulóközpont, ahová hétvégén a családok, baráti társaságok kimehetnek sétálni, fõzni, pihenni, a gyerekek pedig jót játszhatnak.
Innentõl kezdve - ugyan begyalogoltunk a célba, átvettük a díjakat és kocsmáztunk is egy frissítõ erejéig -, de csak az lebegett a szemünk elõtt, szinte láttuk a képet, ahogy gyerekek és felnõttek tucatjával kirándulnak Lajosmizse parkerdejében. Mindent el fogunk követni, ami tõlünk telik legalább is, hogy ez az álom egyszer valósággá váljon...

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Berta Bálint, Berta János, Bertáné Kéri Katalin, Hornacsekné Kucsera Ilona, Nagy Irén, Szikora Dávid, Szikora Marcell, Szõrös Anna, Szõrösné Székely Cecília, Terékné Makai Ilona, Tóth Tímea, Török Mária és Varga Istvánné Borika.
 

 

A megyeháza Szolnokon

 

Zagyva-torkolat (belefolyik a Tiszába)

 

Egykori várfal helye

 

Szent Istvánnal

 

Vasúti híd

 

Sárga jel

 

Szép tanya a semmi közepén

 

Holtág mellett

 

Birs

 

Csatorna

 

Ellenőrzőpont

 

Takaros ismertető tábla

 

Bõséges vendéglátás

 

Dávid és Marci

 

Julius Caesar és az Idõ

 

Kis bukó a Zagyván

 

Visszérünk Szolnokra

 

Gyógyvíz

 

Célban

 

Icuka

 

Kati

 

Cili

 

Ircsike

 

Jutalmunk

 


 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz