FŐOLDAL

    MAGUNKRÓL  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  KOLLÉGIUMI TÚRAKÖR  FOTÓKIÁLLÍTÁS  MESEPÁLYÁZAT  


(100. JUBILEUMI TÚRÁNK)  BICIKLI- ÉS GYALOGTÚRA A NYÍRI-ERDŐBE
 

Időpont: 2009. március 28. szombat
Útvonal:
Lajosmizse - Klábertelep - Méntelek - Nyíri-erdő - Nagynyír vm.
Táv: 15 km
 

100. jubileumi túránk reggelén hideg időre és metsző szélre ébredtünk. Az ég borult volt, úgy tűnt, talán még az eső is elered. Hogy lesz ebből piknik, aggódtunk mindannyian.
A Kollégium előtt már háromnegyed hétkor jelentős embertömeg nyüzsgött, hét után néhány perccel pedig már negyvennél is többen voltunk. Eszter elhozta - előzetes jelzés nélkül - Mufurc kutyáját is, de haza kellett küldenünk a négylábút, mert a parkerdőben nem örültek volna neki, különös tekintettel a pávákra.
Fél nyolckor indultunk neki a távnak. A gyalogosok Ircsike, Borika és Hria vezérletével baktattak a Pacsirta utca érintésével a Klábertelep irányába, a bringásokat pedig én kísértem, ezúttal autóval (kissé belebetegedve, mert pont ezen a túrán nem gyalogolhatok...). Első megállónk a Kláber-kastélynál volt, itt bevártuk a gyalogosokat is, és felvettük Vivien mellé (ő megfázásos betegsége miatt ugyancsak velem autózott) Mónikát is, akinek pedig kiugrott a válla, kockázatos lett volna neki is a gyaloglás, így ő is potyázott.
Ircsikéék átvágtak a nagy réten, és nem sokkal utánunk értek be Méntelekre, ahol a kocsmában evés, ivás, kávé, fél óra zsezsegés. A hátralévő jó négy kilométerre már nem vártunk senkit, csak a Nyíri-erdőben találkoztunk újra.
Mire a csapat nagyobbik fele is beért a parkerdőbe, már megpucoltuk a krumplit, a hagyma a zsíron üvegesedett. Ircsike átvette a főzés irányítását, a  gyerekek meg hátramentek a sportpályára, hogy egy kis étvágyat csináljanak az ebéd előtt. Aki nem akart kosarazni, kézizni, az sétált egy nagyot, mert az idő is dél előtt egy kicsivel erősen melegedni kezdett, a Nap már tavasziasan égetett.
Az ebéd, huszonöt liter paprikás krumpli, egy fél óra alatt elfogyott, nekünk már nem is maradt, és repeta sem volt. Legközelebb többet kell főznünk.
Egy órakor bebocsátást kaptunk az 1848-as emlékmúzeumba, ahol a Kossuth és Petőfi szobákban még fegyvereket is láttunk kiállítva. A gondnok hölgy segítségével még a kápolnába is bemehettünk, ahol néhány percre mindenkin áhítat lett úrrá.
A gyerekek ezutánra spontán lovasbemutatót szerveztek nekünk, a szomszédos Vackorvár két fiatal lovasával főszerepben. Néhány gyerekünket még meg is lovagoltatták.
A nem várt szép időben egy percet sem unatkoztunk, egyik programból a másikba sodródtunk, a nap csúcsa mégis a harminc fős amerikai foci volt. Nagy rohanás, birkózás, rángatás, kiabálás, sírás-nevetés, de hatalmas kaland. Egy valóságos pankráció. Komolyan senkinek sem fájt a játék, így jó hangulatban fejeztük be a napot.
A gyerekek nagy része nem akart hazamenni, kint akart aludni, következő hétvégén is vissza akart jönni, satöbbi. Idei legjobb hangulatú megmozdulásunk mindenki számára nagy élményt jelentett, és egy ideig emlegetni fogjuk, az biztos.
Három hét múlva találkozunk egy igazi számháborúban, Pusztavacson...


Ezen a napon együtt túrázott: Árva Bettina, Balog Csaba, Balogh László, Beliczai Mihály, Bujdosó Bettina, Bujdosó László, Dorcsák Dávid, Dorcsák Tibor, Fehér Márk, Fehér Mihály, Gazdag Viktória, Hriazik Attila, Hriazik Tamás, Joó Anita, Joó Evelin, Joó Kitti, Kanyik Barbara, Kanyik Imre, Keller Péter, Kovács Edit, Kovács Natália, Kun Ádám, Kun Ferencné Marika, Kun Vivien, L. Kovács Melinda, L. Kovács Norbert, Nagy Irén, Németh Marika, Pető Norbert, Pető Roland, Sárdi Marianna, Sárközi Ervin, Seres Nándor, Seres Roland, Simári Anita, Sutus Mónika, Szőrös Eszter, Takó Tibor, Tóth Tímea, Török Mária, Utasi Enikő, Varga Istvánné Borika, Varga Péter, Varga Zsuzsanna, Zsikla Roland és Zsikla Zseráld.

"A múzeumban" és a "Páva" című képeket Vargáné Borika készítette.


 

 

Ménteleki bravúr Joó-lányok Készül az ebéd

Favágás(?)

Ágyútöltelékek Séta az erdőben
Ugrás A paprikás krumpli Torna

Ebéd

A múzeumban Tavaszodik
Páva-nász Lovaglás Amerikai foci Engedd el a hajamat! Késő délután Megyünk haza

 

 


 

a

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz