FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(120.) I. MIZSE TELJESÍTMÉNYTÚRA


Idõpont: 2009. június 6. szombat
Útvonal: Lajosmizse - Alsólajos - Alsóbene - Közös - Felsõlajos - Pusztatemplom - Geréby-kúria - Lajosmizse
Táv: 44 km



Akinek errõl a napról más jut eszébe, más benyomásai vannak, mint nekem, akkor küldje el, felrakjuk ide. Az én élményeim szerint egy fárasztó, szervezéssel, egyeztetéssel teli hét után, szombat reggel 5.15-kor indultunk neki 21-en, még félhomályban, szemerkélõ esõben, borult ég alatt a 44 kilométernek. Borika lába csõdöt akart jelenteni, de gazdája nem hagyta, fájdalmak között, becsülettel végigment a távon. A Koli-tónál András javallatára pálinkás jó reggelünk lett, bár az esõ még mindig áztatott, és nem is nézett ki úgy, hogy valaha eláll, de tapasztalatból tudtuk, lesz még ma melegünk. Így is lett. A Tanyamúzeumot csak oldalról érintettük, Ircsike a cipõit levetve, cipõt váltva ment tovább, mi pedig örültünk, hogy nem esik, hanem fújdogálni kezdett a szél.
A Telepi út vége felé haladva, a gyerekek jelezték, hogy egy fehér pólós valaki, közülünk, nagyon le van maradva. Nem ugrott be, hogy ki lehet, egy ismeretlen személy homályos kontúrja kezdett egyre élesedni. Dömötör Zsolt, kecskeméti teljesítménytúrázó volt, aki a környék útjait járja és méri fel GPS-szel. Hat óra után indult a Kollégiumtól, és eddigre, 13 km után ért utol minket. Nagy várakozással tekintettünk az elsõ kiépített ellenõrzõpont milyenségére. Ervin családja nagyon kitett magáért: zsíros kenyér, csörögefánk, tea, pálinka, kávé, pogácsa. Akkora terüljasztalkám, hogy alig bírtuk felszámolni a rajta lévõ sok enni-innivalót.  Túlzásba vittük egy kissé a dõzsölést, mert  Felsõlajosig alig vánszorogtunk el, kivéve Sanyiékat és Zsoltot, akik erõs saját tempót diktálva szinte végigszáguldottak a 44 kilométeren, legalább is hozzánk képest száguldottak.
Felsõlajosra, sajnos, jó óra csúszással érkeztünk, alaposan próbára téve a 20-asok türelmét, akik már alig várták, hogy indulhassanak. Nem is sokat t...eketóriáztak, úgy otthagytak minket, mint Szent Pál az oláhokat. Az egész út során nem találkoztunk velük, igaz, mi nehezebben és lassabban haladtunk, ahogy közeledett a vége. Mert egyre több volt a gyötrelem, vízhólyagok, folyadékhiány, az egyre melegedõ idõ, a párás, nehéz levegõ, árnyék nélküli súlyos tíz kilométerek. A Pap-boltnál egy második, nem kevésbé bõséges asztal várt minket, Kata és Pisti szervezésében és szívélyességének köszönhetõen. Zsíros kenyér, ásványvíz, meggyes pite. Nem õk tehetnek róla, hogy csak ímmel-ámmal fogyasztottunk, mert nem akartuk magunkat lehetetlen helyzetbe hozni, vagyis hogy ott aludjunk el a padokon, feladva mindent, amiért addig küzdöttünk.
Végül aztán emberfeletti, sírásokkal tarkított 13 kilométer következett, egyre lassuló tempóban, a Gerébynél nem hogy frissítõ, de még csak ivóvíz sem volt, szóval ami nehézség adódhatott a végére, az összejött. A Geréby-kereszt körül pedig már szinte önkívületi állapotban haladtunk. A felüljáróra utolsó erõnket összeszedve másztunk fel. Ha pedig a Ceglédi úton nincsenek mûködõ nyomós kutak, nem tudunk frissíteni, akkor talán össze is esünk. És akkor nem beszéltünk Hriáról, aki 39 fokos lázzal ment végig a túrán, aztán még a beígért babgulyás kapcsán is sok tennivalója akadt, ráadásul még frissítõt is hozott nekünk a pusztába.
Az iskola udvarán aztán  minden sikeres teljesítõt üdvrivalgás és taps köszöntött, azt is, aki sántikált, azt is, akit sírva hoztak be, háton. A levest megettük, a jelvényeket kiosztottuk, jó hangulatban ücsörögtünk, totyogtunk, aztán szétszóródtunk, mindenki hazament.
KÖSZÖNJÜK A SEGÍTÕK ÁLDOZATKÉSZ MUNKÁJÁT, A RÉSZTVEVÕK EMBERFELETTI SPORTEMBERI KÜZDELMÉT, MERT VELÜK EGYÜTT VALAMI OLYAT VITTÜNK VÉGHEZ, AMIT EGYHAMAR NEM FELEJTÜNK EL, ÉS AMI NEMCSAK VALÓDI KÖZÖSSÉGI ÉLMÉNY, NEMCSAK HATALMAS SPORTTELJESÍTMÉNY VOLT, HANEM VALAMI OLYAN DOLOG, AMI AZ ÉLET LEGCSODÁLATOSABB PILLANATAI KÖZÉ TARTOZIK. 
ILYEN EMBEREKÉRT TENNI MINDEN ÁLDOZATOT MEGÉR, ILYEN ÉLMÉNYEKET MEGÉLNI PEDIG MAGA A CSODA.

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Bartucz Alexandra, Berta János, Bokor Adrienn, Csicsó István, Dömötör Zsolt, Hriazik Attila, Idzig Andrea, Kanyik Barbara, Kanyik Imre, Kisjuhász Ildikó, Kovács Szabrina, Kun Ádám, Kun Vivien, Lancsa Józsefné Erzsike, Mufurc kutya, Nagy Eszter, Nagy Irén, Németh Lajosné Marika, Németh Marika, Petõ Norbert, Petõ Roland, Pintér Imre, Pruma Olivér, Szívós László, Szívós Ferenc, Szõrös András, Szõrös Anna, Szõrös Dániel, Szõrös Eszter, Szõrösné Székely Cecília, Terékné Makai Ilona, Tóth Tímea, Török Mária, Varga Istvánné Borika, Veszelszki Márk és Veszelszki Sándor.
 

 

Lajosmizsei Kollégium

 

Németh-kereszt

 

Koli-tó mellett

 

Mizsey-kereszt

 

5-ös út

 

Tanya csárda mögött

 

Kerek-tó medre

 

Benében...

 

...ebédelünk

 

Zsolti elõször velünk

 

Gattyán-kereszt

 

Eszter és András kiszállnak

 

Dani Felsõlajoson

 

Tanya a falu szélén

 

Pipacsok (is)

 

Kónya-dûlõ vitézei

 

Esõ után

 

Pap bolt

 

Pusztatemplomnál

 

Péli-kereszt

 

Kimerülés

 

Erõn felül

 

Kész

 

K. O.

 

Ceglédi út

 

Erzsike

 

Ildi és Anna

 

Marikáék

 

Barbi

 

Kunkorik

 

Petőék és Olivér

 

Borika

 

Még többen vannak

 

És szinte mindenki

 

Ebéd

 

Kata segítõnk volt

 

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz