FŐOLDAL

    MAGUNKRÓL  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  KOLLÉGIUMI TÚRAKÖR  FOTÓKIÁLLÍTÁS  MESEPÁLYÁZAT  


(160.) TÉLI TÚRA A MÁTRÁBAN
 

Időpont: 2009. december 27. vasárnap
Útvonal:
Mátrafüred - Benevár - Mátraháza - Hanák Kolos-kilátó - Muzsla - Mátrafüred
Táv: 12 km

 

Azt már meg sem említem, hogy ez a túra is kényszermegoldás volt, egy valamilyen más helyre tervezett, de végül meghiúsult túra helyett. Hogy melyik helyett, az már nem is fontos. Azért nem, mert ennél szebb és jobb az se lett volna.
Hirtelen ötlettől vezérelve, kitaláltam egy mátrai körtúrát, és szerencsére a többiek is elég nyitottak voltak. Korai indulás, két autóval, viszonylag enyhe, szép túraidőben. Hamar felértünk Mátrafüredre, ahol az autókat hagytuk. Rövid büfé a hidegben, aztán nekiindultunk a Benevár-bércnek.
Nem szereti az ember az ilyesmit, reggel, éhgyomorra, szuszogtunk, prüszköltünk rendesen, de ettől függetlenül gyorsan megérkeztünk a csekély, de takaros rommal váró várhoz. Megreggeliztünk, lenyugodtunk, és innen már meg sem kottyant a további kaptató.
A hegy derékmagasságában jelzetlen szekérútra balráztunk, ezen mentünk el a piros jelig, amely felvezetett Mátraházára. Itt megint büfézés, meleg tea, nagy nyüzsgés a szép időre való tekintettel, szinte elaléltunk. Kedvünk nem volt tovább menni, de ez nem volt kedv kérdése, elég volt egy határozott túravezetői "Gyerünk!".
Lefelé semmi nehézség nem adódott, inkább gyönyörködtünk a tájban. A sárga terelése miatt letértünk az eredetileg elgondolt útról, de még ez sem volt csúnya. Pihenőknél pihentünk, kilátóknál nagyokat bámészkodtunk, ez a túra rendje.
Aztán üdülőházak között ereszkedtünk be Mátrafüredre, ahol a reggeli kocsmában újra ittunk valamit, majd rövid pakolás után hazavezettünk.
Egyik legszebb, leghangulatosabb túránk, ami azért is fontos, mert a tavalyi kéktúra után nem nagyon vágyódtunk vissza a hegységbe, de ez a túra ismét visszaadta bizalmunkat a Mátra iránt. És ez már nagyon kellett...


Ezen a napon együtt túrázott
: Balog Csaba, Berta János, Hriazik Attila, Hriazik Evelin, Kun Ádám, Kun Vivien, Nagy Irén, Török Mária és Varga Istvánné Borika.


 

 

Mátrafüred szélén Megáradt patak Benevárban Így nézett ki hajdan Emelkedünk tovább Szusszanunk
Mátraházán büfézünk Itt nem pihenünk A Muzsla kilátójában Kilátás Evetke Hria és Ircsike

 

 


 

a

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz