FŐOLDAL

    MAGUNKRÓL  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  KOLLÉGIUMI TÚRAKÖR  FOTÓKIÁLLÍTÁS  MESEPÁLYÁZAT  


(125.) CSEMŐ VIRÁGÜNNEPE TELJESÍTMÉNYTÚRA
 

Időpont: 2009. július 4. szombat
Útvonal:
Csemő - Gyurka-domb - Vett út - Zöldhalom - Putrisarki-erdő - Csemő
Táv: 20 km
 

Nyár van. Nagyon vártuk, mert azt reméltük, ez egyet jelent végre egy kis pihenéssel, de úgy van vele az ember, alszik két napot, aztán már menne túrázni.
És szerencsére nem csak egy ember van így, hanem több, különösen akkor, ha nem kell korán kelni, nem kell messzire menni, ráadásul jelvény is jár érte. Márpedig  csemői kirándulás hasonló paraméterekkel rendelkezett.
Érkezvén, csodálkozván, regisztrálván és elindulván lassan melegedtünk bele. Azon morfondíroztunk, hogy itt van ez az alig ötven éves falu, amely előtte csak egy tanyavilág volt, és mára évtizeddel jár Lajosmizse előtt. Hogy nálunk ilyen dolgokat, mint felújított középületek, sok százezer szál virág, gondozott dűlőutak még a külterületen is - nyírott fűvel, kapált virágoskerttel -, szinte ragyogott a falu, készült a falunapra, a vendégek fogadására, így minket is szeretettel fogadtak és megtisztelve érezték magukat, hogy ellátogattunk hozzájuk, hogy kíváncsiak vagyunk rájuk. Ezeknek a dolgoknak nagy része nem lehet pénzkérdés, mert akkor itt sem működne így...
A túráról. Kigyalogoltunk a Gyurka-dombhoz, az első ellenőrzőpontra, a kilátót kihagytuk, mert időre kellett haladnunk. A csokikat betermeltük, mint a nap során máskor is. Aztán szőlők és tanyák között a Vett út nevű (sokat sejtető név!) részre értünk, itt ismét ellenőriztek minket, és mindent rendben találtak.
Ugyancsak hasonló terepen folytattuk a Ladányi Mihály Emlékházig. Innen már beköszönt egy kis aszfalt is, de ki lehetett bírni. Az emlékház után egy másik emlék a költőről: egy fatörzsbe faragott portré, idézettel, és máris kiértünk a ceglédi országútra. Itt nem túl hangulatos negyedórát töltöttünk, majd elértük a Tájházat. Ez érdekes és szép színfoltja volt az egész túrának. Nagyot pihentünk, ettünk, nézelődtünk. Nem sok kedvünk maradt továbbmenni, de nagyon akartuk a jelvényt, így összeszedtük magunkat  anagy melegben, és nekilendültünk a Putrisarki-erdőnek.
Ez - nevével ellentétben - egy szépen kiépített parkerdő volt, ahol ismét ellenőrzőpont várt ránk. Ásványvizet kaptunk, szusszantunk és már látni véltük a célt. Ez ugyan még nem volt olyan közel, mint ahogy szerettük volna, de valahogy csak elértük a falu szélét, ahol aranyos hölgyek ismét csokival kínáltak, mi meg elfogadtuk.
Egy nagyot ugrottunk és a falusi kavalkádban találtuk magunkat. Már főztek ezerrel a verseny észtvevői, a motorosok is felsorakoztak. Mi átvettük a jelvényeket, fogadtuk a gratulációt, de legfőképp köszöntük a rendezést és az élményt. Kaptunk még a szeleiektől egy tányér gulyáslevest, interjút adtam Janicsák Istvánnak, aztán elindultunk haza.
Alsólajoson még szedtünk egy nagy kosár őzlábgombát, elosztottuk három felé, igazságosan, így mindenkinek megvolt a vacsora.
Életre szóló élményekkel gazdagodtunk, az biztos, és eljövünk legközelebb is. A Virágtúrák közötti hónapokban pedig minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy aki a jövőben Lajosmizsére látogat, gondoljon a településről hasonlóan jókat, mint mi Csemőről.


Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Berta Bálint, Hornacsekné Kucsera Ilona, Hriazik Attila, Lancsa Józsefné Erzsike, Nagy Irén, Sárközi Ervin, Szikora Dávid, Szikora Marcell, Szőrös Anna, Szőrös Dániel, Szőrösné Székely Cecília, Tóth Tímea, Török Mária és Varga Istvánné Borika.
 


 

 

Regisztráció Díszkút Faszobor Kifelé a faluból Gyurka-domb felé Tanya a toronnyal
Első ellenőrzőpont Régi határkő Erdei lak Második ellenőrzőpont (Vett út) Ladányi-emlékház Kereszt
Tájház udvarán Traktoros A tájház Diófa alatt Zöldhalom vége Putrisarki-erdő
Harmadik ep. És a negyedik Csemőben Petőfi-szobor Óvoda Falunap fogata
Jutalomosztás Fakereszt Falunap díszvendégei Bálint gulyásozik Hazamegyünk A jelvény

 


 

a

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz