FŐOLDAL

    MAGUNKRÓL  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  KOLLÉGIUMI TÚRAKÖR  FOTÓKIÁLLÍTÁS  MESEPÁLYÁZAT  


(145.) ALFÖLDI KÉKTÚRA 1.: BAJA - SÜKÖSD TÚRA
 

Időpont: 2009. szeptember 27. vasárnap
Útvonal:
Baja buszállomás - Türr-kilátó - Érsekcsanádi üdülőtelep - Ósükösd - Sükösd
Táv: 25 km
 

Tíz fős csapatot sikerült összetrombitálni arra a remek programra, amelynek gerince az Alföldi Kéktúra 850 kilométerének végigjárása lenne. Ennek első lépése a Bács-Kiskun megyei szakasz teljesítése, hat részre bontva.
Első alkalommal Sükösdre mentünk két autóval, majd a bebuszoztunk bajára. Innen indultunk neki a távnak. Igen ám, de a KÉK a Duna-hídnál jön át a Dunántúlról, és a buszállomás innen még négy kilométer. És ha már városban kellett gyalogolnunk, nem akartunk toronyiránt, hanem kicsavartunk a Sugó és a nagy Duna összefolyásánál emelt Türr István-kilátóhoz. A kis kitérő nagyon megérte, és nem a szerelmes-lakatok miatt, hanem az elénk táruló, végtelen látványtól. A Duna Őfelsége úgy kanyarodott és tűnt el dél felé a látóhatáron, mintha az erdősáv mögött lefolyna a Földgolyóról és hatalmas vízesést ugorva a világűrbe akarna zuhanni.
Hagyjuk a romantikát, menjünk tovább. A folyó mellett haladtunk tovább  hídig - a hajóroncsok látványa nem volt valami szívmelengető, de Rejtőt eszünkbe juttatta -, és tartottunk egy rövid uzsonnaszünetet.
Ami ezután következett, azt egy élten át emlegetni fogjuk. A napi h 25 kilométeres távból húszat betonon kellett megtennünk.  A legunalmasabb és legfárasztóbb rész a Duna gátján haladás volt. Azt hittük sose érünk Ósükösdre, de azért ezt is megértük (közben még üdítőztünk egyet a hangulatos csanádi üdülőtelep nyitva tartó kocsmájában).
A turistaháznál életnek semmi jele. Az ablakpárkányra szerencsére kitettek 10 db igazoló matricát, mi pont ennyien voltunk, elvettük mind. reméljük, más nem jött ezen a napon, mert az üres kézzel távozott.
Az Anna-kápolnáig bírták a túratársak. A hely szép volt, az odavezető út a csatorna partján szintén hangulatos, de a kápolnától már senki sem akart tovább menni. Egy kis túravezetői odahatás és rugalmas váltás után mégis sikerült teljesíteni a napi penzumot.
Hullafáradtan, dagadt lábakkal szálltunk autóinkba, és villámgyorsan hazavezettünk. Szerettünk volna mihamarabb pihenni, és elfelejteni a Baja-Ósükösd közötti kínzókamrát...


Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Berta Bálint, Berta János, Bertáné Kéri Kati, Hriazik Attila, Kelemenné Barta Ágnes, Lancsa Józsefné Erzsike, Nagy Irén, Török Mária és Varga Istvánné Borika.


 

 

Jelky András alatt Szerb templom Csónak utca Türr István-kilátó A Duna Kati és Jani
Piszkos Fred nyomában Dunavölgyi-csatorna Kék jel a gáton Szembeforgalom Végtelen aszfalton Csanádi üdülőtelepen
Csatorna Ósükösdi turistaház Nádszélen Szent Anna kápolna Poros úton

 


 

 

a

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz